Home

MMK-Header

Het Millennium Mannenkoor uit Zeist

 

Tot onze grote ontsteltenis brengen wij u op de hoogte dat onze dirigente

 

 

Esther de Lang

 

als gevolg van een tragisch ongeval zaterdag avond 27 april is overleden.

 

Het verlies van onze Dirigente is bij ons hard aangekomen.

 

Onze gedachten gaan natuurlijk uit naar de familie en vrienden van Esther de Lang.

 

Wij wensen haar vriend, dochter en Ed en Carla de Lang heel veel sterkte toe om dit enorme verlies een plaatsje te kunnen geven.

 

Laten wij allen aan hen denken.

 

 

Wij zijn in onze gedachten bij hen.

 

 

Sterk in beweging

Het Millennium Mannenkoor uit Zeist is een zanggezelschap dat sterk in beweging is. Nemen we alleen 2015 onder de loep, dan valt de overvolle concertagenda gewoon op. Op 22 april jongstleden heeft het koor een sprankelend concert gegeven in De Bilt, op uitnodiging van het plaatselijke Oranjecomité. De zaal was stampvol en het genoot met volle teugen van het zeer afwisselende repertoire dat het koor ten gehore bracht.

Na de zomeronderbreking geeft het koor op 29 augustus opnieuw een concert en wel in het Belgische Grimbergen. Dit op uitnodiging van de locale prelaat. Op 12 september manifesteert het koor zich, in het kader van de open monumentendag in de Vituskerk in Hilversum.

Het klapstuk van de veiling is op 10 oktober in de Oosterkerk in Zeist. Het koor zet dan de jubilerende dirigent, Jaap Jan Hunze, vanwege het feit dat hij vijftig jaar geleden als musicus begon, aan de hand van een groots opgezet jubileumconcert Hunze in het zonnetje. Dit wordt een hoogwaardig, stijlvol concert, variërend van stevige klassiekers tot lichtvoetige muze voor mannenstemmen. Drie solisten van naam hebben niet alleen hun eigen inbreng, maar ondersteunen ook e.e.a. Het concert begint op 20.00 uur.

Momenteel is het koor, tijdens de repetities, druk bezig met de voorbereidingen voor dit concert, waar en dat verbaast niemand, dirigent Jaap Jan Hunze, behoorlijk naar uitziet en dus ook sterk naar verlangt. Als er één die geschiedenis heeft gemaakt bij de ontwikkeling van het koor, is hij het wel. Hij is vanaf de oprichting betrokken geweest bij het koor. Hij heeft er, zogezegd een stempel op gedrukt. Daar heeft het koor en dat mag nu wel eens worden gezegd van geprofiteerd. De kwaliteit van het koor staat hoog in het vaandel. Dat valt zo af en toe ook uit het publiek te horen. Het jubileumconcert belooft dus veel en de toegangsprijs af Euro 15,- is zeker niet teveel. We hopen op veel belangstelling bij dit jubileumconcert en dan vooral van (jonge) mannen die komen luisteren en die er wellicht gevoelig voor zijn over de streep te worden gehaald om als zangers het koor te komen versterken.

December is uiteraard de kerstmaand. Dat betekent voor het Millennium Mannenkoor het een en ander. Het koor is betrokken op 13 december bij de kerstsamenzang. Dat niet alleen:op 17 december verzorgt het een kerstconcert. Locatie is nog niet bekend.

Driedaags verblijf in Engeland

Perfecte optredens van MMK tijdens driedaags verblijf in Engeland

 

Het Millennium Mannenkoor kan terugzien op een zeer geslaagd verblijf van 30 april tot 3 mei in Engeland. Hoogtepunt was ongetwijfeld het optreden op 1 mei in het ‘heilige der heiligen’ van de Anglicaanse kerk in de majestueuze Cathedraal van Canterbury.

Een ongelooflijke ervaring, was de reactie van menig koorlid. Moeilijkheidsfactor was wel dat het concert in zijn geheel a cappella moest worden uitgevoerd. Voorschrift was namelijk dat orgel- of pianobegeleiding niet was toegestaan. De instrumentale begeleider van het koor, Paul van der Reijden, had dus het nakijken.

Hoe dan ook, onder de deskundige leiding van dirigent Jaap Jan Hunze, wist het koor, dat nu eenmaal niet is gespecialiseerd in het zingen zonder instrumentale ondersteuning, nagenoeg vlekkeloos deze ‘hobbel’ te nemen. De vele toegestroomde toeristen toonden zich in ieder geval enthousiast over het optreden van het ‘Millennium Male Choir from the Netherlands’ zoals het was aangekondigd.

Een dag eerder, op weg met de bus van Zeist naar de boot in Calais, deed het koor Gent aan. In deze fraaie Vlaamse stad werd een kort repetitieconcert gegeven in de fraaie St. Michielskerk in het centrum van Gent. De kop was er af.

Na te zijn geïnstalleerd aan het eind van de middag in een hotel in de omgeving van Canterbury, was het dus de volgende dag raak in de eerdergenoemde Cathedraal van Canterbury. Daar bleef het overigens niet bij. Rond 16.00 uur stelde het koor zich op in de eeuwenoude kapel van Sint Martin’s, in een van de oudere wijken van Londen. Het concert klonk als een klok. En de instrumentale begeleider, Paul van der Reijden, kon zich op een sublieme wijze uitleven. Een aantal Nederlandse toeristen dat het optreden van het koor al had meegemaakt in de cathedraal, was ook nu weer van de partij. Men was zeer onder de indruk.

De volgende dag, vrijdag, kreeg het koor helemaal de smaak te pakken. In de fraaie verbouwde en aangepaste kerk, All Saint West Dulwich, in een van oudsher caribische wijk van London, zong het koor de sterren van de hemel. Dat vonden diverse aanwezigen van caribische afkomst ook. Vooral de diverse gospels vielen zeer goed in de smaak.

Zaterdag 3 mei stond de terugreis op het programma. Tijdens het afsluitend diner in het Brabantse Rijen werd vastgesteld dat het koor een fantastische reis heeft gemaakt, perfect heeft gezongen en een schitterend visitekaartje heeft achtergelaten. Niet in de laatste plaats vanwege het volledig Engelstalige oeuvre. Daar was bewust voor gekozen. Voor herhaling vatbaar.


Foto:  Het koor tijdens het concert in de Cathedraal van Canterbury.

Millennium Mannenkoor presenteert dubbel-CD

Jubilerend Millennium Mannenkoor
presenteerde dubbel-CD in Oude Kerk in Zeist

Zeist – Het Millennium Mannenkoor uit Zeist presenteerde zaterdag 3 november in de Oude Kerk aan de Dorpsstraat in Zeist een nieuwe dubbel-CD. Dit ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van het koor.

.

Het koor heeft in het voorjaar en in het vroege najaar gedurende enkele dagen intensief gewerkt aan de totstandkoming van de dubbel CD. Het MMK zong op zaterdag 3 november een selectie van de circa 30 nummers die op de cd voorkomen. Het repertoire is zeer gevarieerd samengesteld van de Russisch-Orthodoxe ritus, werken uit musicals, Latijnse kerkmuziek,  Amerikaanse folksongs tot aan gospels en spirituals toe.

Alle windstreken

Het circa 60 man tellend koor, waarvan de leden uit alle windstreken afkomstig zijn en daarom niet elke week maar eenmaal in de veertien dagen op zaterdag ochtend repeteert in de Sionskerk in Zeist, schuwt grote projecten niet. Als de kerstconcerten in december achter de rug zijn, begint het mannenkoor in januari 2013 aan de voorbereiding van thematische concerten uit het veelzijdige Anglo/Amerikaanse oeuvre. Het koor gaat min of meer door het hele jaar heen aan de slag met Amerikaanse, Engelse, Ierse en Schotse werken, zoals folksongs, gospels, spirituals, werken uit de sfeer van de rhytm en blues en musicals. De bedoeling is dat het koor in het voorjaar van 2014 in het midden van het land een aantal concerten zal geven in de Anglo/Amerikaanse sfeer. Een en ander wil het koor afsluiten met enkele concerten in Engeland. Volgens bestuur en koor moet deze aanpak mannen inspireren aan dit ‘unieke project’ mee te doen.

Klik hier om de CD te bekijken.

Optreden MMK

CD's van het MMK

 

Links